Přesně propočítané pečení: kolik přesně stojí vánoční cukroví?

18. 12. 2017 Články

Vánoce bez cukroví si ale umí představit jen málokdo. Jeho omamná vůně k vánočním svátkům prostě patří. Přinášíme vám tak osvědčené recepty na nejoblíbenější cukroví – klasiku, kterou miluje snad každý.

Linecké cukroví

Nejen krásné na pohled, ale hlavně nebezpečně dobré, takové je linecké cukroví. Proto patří i do naší vánoční sbírky. Při pečení vám pomůže i osvědčené „poměrové” pravidlo našich babiček 3:2:1 (mouka:máslo:cukr).

Cena: cca 98 Kč za kilogram doma upečeného, přibližně 80 Kč za kilogram hotového těsta (existuje i třeba kokosové, oříškové, kakaové…), okolo 360 Kč za kilogram již hotového cukroví (záleží, kde nakupujete).

Ingredience

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • špetka citronové kůry
  • špetka vanilky

Kde ušetřit: místo másla, které je letos opravdu drahé, můžete použít i jiný tuk. Ale pozor, máslu se žádná náhražka nevyrovná, protože margaríny obsahují nejen tuk, ale i určité množství vody. Lze také vynechat citronovou kůru a namísto pravé vanilky použít vanilinový cukr.

Jak na to: Nožem rozkrájejte máslo a opatrně špičkami prstů ho zapracujte do směsi mouky a cukru. Máslo by se nemělo moc zahřát, protože se pak začne rozpouštět a bude se vám s těstem hůře pracovat. Přidejte k vzniklé drobence žloutek a rychle ho spojte v těsto. Pokud by se vám příliš drobilo, přilijte ještě kousek dalšího žloutku (nebo lžičku studené vody). Hotové těsto má rádo, když si odpočine pár hodin v lednici – nebude se tolik trhat. Dá se ale použít i hned. Pracovní plochu si poprašte moukou a polovinu těsta rozválejte na plát silný zhruba půl centimetru. Vykrajovátkem vyrobte požadované tvary. Nezapomeňte při tom do poloviny vzniklých koleček, srdíček, hvězdiček a podobně bude třeba vyrobit otvor uprostřed (pokud nemáte speciální vykrajovátka, můžete použít třeba brčko). Jednotlivé „díly” nepečte dohromady, protože cukroví s otvorem uvnitř bude dřív upečené. Cukroví pečte v troubě vyhřáté na 150 stupňů přibližně 10 minut. Svoje výtvory ale hlídejte. Cukroví má být spíše světlé, na krajích pak lehce zezlátlé. Po vychladnutí tvary s otvorem nejprve poprašte moučkovým cukrem a pak slepujte zavařeninou. Cukroví svědčí, pokud ho necháte odležet na chladném místě, třeba v krabici na balkoně.

Medové perníčky

Pokud existuje dokonale vánoční cukroví, jsou to právě perníčky. V perníčcích se totiž spojují všechny vánoční chutě a koření. Nemohli jsme je proto vynechat.

Cena: cca 95 Kč za kilogram doma vyrobeného, přibližně 80 Kč za kilogram hotového těsta, okolo 550 Kč za kilogram již hotových perníčků (záleží, kde nakupujete).

Ingredience:

  • 1 kg hladké mouky
  • 360 g moučkového cukru
  • 2 sáčky prášku do perníku
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 3 lžíce holandského kakaa
  • 6 lžic másla
  • 4 vejce
  • 6 lžic med
  • tuzemák podle chuti

Kde ušetřit: Začít můžete hned u domácí výroby koření. Leckteré koření najdete doma a nemusíte kupovat to hotové. Místo másla lze použít ztužený tuk (margarín), tuzemák na dochucení nutně použít nemusíte.

Domácí perníkové koření: na půl kilogramu mouky vám bude stačit koření ze směsi 10 g badyánu, 5 g nového koření, 10 g anýzu, 5 g hřebíčku, čtvrtky vanilkového lusku, 5 g fenyklu a 5 g skořice. Vše na jemno utlučte v hmoždíři. Pak koření prosejte přes sítko a přidejte nastrouhanou kůru z jednoho citronu (ideálně v bio kvalitě, tj. bez chemického ošetření).

Jak na to:

Všechny ingredience v míse zpracujte v hladké těsto. Posypte pracovní plochu moukou a vyválejte plát o tloušťce zhruba půl centimetru. Z něj pak vykrajujte různé tvary. Perníčky pečte v troubě vyhřáté na 170 stupňů 8–10 minut. Pokud je ještě teplé potřete žloutkem utřeným s troškou vody, budou se krásně lesknout.

Perníčky po vychladnutí můžete začít zdobit.

Na kontury budete potřebovat: 1 bílek, 15 g moučkového cukru a 1 lžičku citronové šťávy. V míse vyšlehejte bílek, prosetý cukr a citronovou šťávu. Poleva na zdobení musí být hustší – měla by se lehce táhnout.

Na polevu: 1,5 bílku, 150 g moučkového cukru. Při přípravě polevy postupujte stejně, ale přidejte o půl bílku více, aby byla poleva o něco řidší než poleva na kontury.

Nakonec do polevy můžete přidat gelovou barvu. Perníčkům nejdřív ozdobte kontury, které po zaschnutí můžete vyplnit barevnou „plošnou” polevou. A nakonec si můžete vyhrát s dozdobením detailů.

Vanilkové rohlíčky

Vanilkové rohlíčky patří mezi vánoční stálice. Božské spojení oříšků a vanilky musí omámit jednoduše každého.

Cena: cca 210 Kč za kilogram doma vyrobeného, přibližně 110 Kč za kilogram hotového těsta. Za kilogram již hotových, upečených zaplatíte od 200 Kč do 400 Kč. Vždy ale záleží, zda nakupujete v supermarketu, nebo přímo od pekařky či cukrářky.

Ingredience:

  • 110 g másla
  • 140 g hladké mouky
  • 60 g moučkového cukru
  • 60 g strouhaného lískového oříšku
  • trochu vanilky

Domácí vanilkový cukr: na 1 kg cukru budete potřebovat aspoň 4 kusy (cca 15 cm) vanilkových lusků. Stačí, když vložíte lusky do dózy, dosypete cukr a necháte odležet, dokud nebude cukr voňavý.

Kde ušetřit: začněme opět od másla – jako vždy, i na vanilkové rohlíčky můžete použít levnější rostlinný tuk. Lískové oříšky můžete nahradit levnějšími mandlemi a vanilku vanilinovým cukrem. A nebo si ho můžete vyrobit doma ze zbylých vyškrabaných lusků.

Jak na to:

Ze všech ingrediencí vypracujete těsto a zabalte ho do potravinové fólie. Nechte aspoň hodinku odpočívat v chladu. Pak z těsta vytvarujte rohlíčky, pečte je do zlatova (v troubě předehřáté na 180° cca 7 minut). Ještě teplé (ale ne horké) rohlíčky obalte moučkovým a vanilkovým cukrem.

Komentáře nejsou povoleny.